ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2017

22 χρόνια συνεχούς ανάδειξης της ελληνικής κοσμοθεάσεως στις υπώρειες του Ολύμπου

 • Φωτογραφίες των Προμηθείων 2017

 • Φωτογραφιες των Προμηθείων 2016

 • Οδηγίες προς υποψηφίους Ονοματοδοσίας

 • ΒΙΝΤΕΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2013

  Δείτε το βίντεο των ΙΗ Προμηθείων 2013

 • Το Ιστορικό Χρονικό των Προμηθείων από το 1996

 • Γνωρίστε στιγμιότυπα των "Προμηθείων" μέσα απο τα video

 • Ωδές και Μουσικοί στις γιορτές των Προμηθείων

 • Η ποίηση στις γιορτές των Προμηθείων

 • Προμήθεια 2010  Οι φορείς μιας ζώσας ιδέας

  "Συντελεστές των Προμηθείων - Οι φορείς μιας ζώσας ιδέας" Μήνυμα του Τρύφωνα Ολύμπιου

 • Ιανουαρίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
      Απρ. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Αρχείο

 • Μεταστοιχεία

 • Advertisements
 • Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη Λιτόχωρο 6 Ιουλίου

 • Τραπεζικός λογαριασμός

 • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2012 ΒΙΝΤΕΟ

  Δείτε τα βίντεο των ΙΖ Προμηθείων 2012

 • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2011 ΒΙΝΤΕΟ

  Δείτε τα βίντεο των ΙΣΤ Προμηθείων 2011

 • Η όπερα "Προμηθέας" του συνθέτη Π. Καρούσου στα Προμήθεια 2011

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Άρθρο στο περιοδικό "Μυστική Ελλάδα" για το θεσμό και τις γιορτές των Προμηθείων.

 • ΤΕΛΕΤΕΣ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!

  Τελετές Ηλιοστασίου στα Προμήθεια τον Ιούνιο! Για ποιο λόγο τελούνται; Είναι "παγανιστικές" τελετές;

 • Προμηθείων Ύμνος

  Ο "Προμηθείων Ύμνος" στα αρχαία και νέα ελληνικά

Γιώργος Φωτεινός: Οι άνθρωποι πίσω από τα φώτα των Προμηθείων 2005

Posted by Prometheas Pyrphoros στο 08/01/2009

Το κείμενο αυτό του Γιώργου Φωτεινού γράφτηκε τον Σεπτέμβριο 2005 κατόπιν αιτήματος απο διαχειριστές ιστοσελίδων και εκδότες περιοδικών του ελληνοκεντρικού χώρου. Παρατίθεται για ιστορικούς λόγους.

 

Τα Προμήθεια 2005 έλαβαν τέλος. Ο απόηχός τους όμως συνεχίζει να αντηχεί σε όσους έλαβαν μέρος και δέχθηκαν την κοπιώδη μα συνάμα και ευεργετική επίδρασή τους. Δεν ήθελα να φτιάξω μια θεατρική παράσταση αλλά ένα δρώμενο που να αγγίζει την τελετουργία, δεν προσέβλεπα σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλά στην ίδια την ψυχή του προγονικού μας πνεύματος ώστε σε τίποτα να μην αλλοιωθεί το όραμα του Τρύφωνα Ολύμπιου όταν, μια δεκαετία πριν, με τεράστιες δυσκολίες και με ελάχιστους συνεργάτες, έβαζε τα θεμέλια αυτού που έμελλε να εξελιχθεί σε πανελλήνιο θεσμό. Χαίρομαι που δεν πρόδωσα τις προσδοκίες του, χαίρομαι που και η δική μου συμβολή βοήθησε στη διατήρηση αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού.

Οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες αφού οι προετοιμασίες για τα δρώμενα λειτούργησαν υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η επιτυχία τους οφείλεται σε όλους εκείνους που επί ένα σχεδόν μήνα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, πασχίζοντας μέχρι την τελευταία ώρα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Οι εκκρεμότητες, οι ελλείψεις και οι δεκάδες τεχνικές λεπτομέρειες δεν αντιμετωπίστηκαν απλώς την τελευταία στιγμή αλλά – κυριολεκτικά – κατά τη διάρκεια των δρώμενων. Το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθειά μας παρά τα επιμέρους λάθη που για ένα έμπειρο μάτι μπορεί να ήταν φανερά. Μην ξεχνάμε ότι ερασιτέχνες – εραστές της Τέχνης – ήταν η πλειοψηφία των συμμετεχόντων. Πραγματικοί εραστές της Τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού που έδωσαν όλο τους τον εαυτό κι όλη την ψυχή τους για να ανταποκριθεί το αποτέλεσμα στο ύψος των περιστάσεων.
Η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε οφείλεται στα μέλη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, του ΥΣΕΕ Β. Ελλάδος και σε φίλους που σήκωσαν αγόγγυστα όλο το βάρος αυτής της ογκώδους προετοιμασίας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς κατ’ αρχήν τους πολλούς φίλους και φίλες που φορώντας τις χλαμύδες τους εντάχθηκαν την τελευταία στιγμή στα δρώμενα. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική. Αυτοί οι Χλαμυδοφόροι ήταν που δέχθηκαν πρώτοι το χειροκρότημα του κοινού καθώς έψαλλαν στο σκοτάδι, επιβλητικά και υπό τη φλόγα των πυρσών, τον Ύμνο του Απόλλωνος.

Ευχαριστώ όλους τους επαγγελματίες καλλιτέχνες που συμμετείχαν με μόνη αμοιβή τους το χειροκρότημα και την εκτίμηση του κόσμου: Τον Κώστα Αβραμίδη, συγκλονιστικό στο ρόλο του Τιτάνα Προμηθέα. Την Βίκυ Κανάκη που προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως καθώς, ως κυοφορούσα Λητώ, έψαχνε απεγνωσμένα να βρει μια γωνιά για να γεννήσει τον Φωτοδότη Απόλλωνα και στη συνέχεια συμμετείχε στην αφήγηση. Την Σοφία Κυπριανίδου που ως βοηθός σκηνοθέτου έδωσε ορισμένες από τις πιο ζωντανές και παραστατικές εικόνες των δρώμενων αλλά συμμετείχε και στο πρώτο μέρος της αφήγησης. Τον διευθυντή φωτογραφίας Αιμίλιο Αδαμόπουλο που έστησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φωτισμούς παρά τις τεράστιες ελλείψεις που είχαμε σε κατάλληλα φωτιστικά και προβολείς. Τον Βασίλη Μιχαήλ που μελοποίησε τους δύο Ορφικούς Ύμνους, τον Ύμνο στη Φύση και τον Ύμνο του Απόλλωνος.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον Μάκη που με τη φαντασία και την ικανότητα που τον διακατέχει έστησε, οργάνωσε και συμμετείχε ο ίδιος στις σκηνές των Τιτάνων και στη συνέχεια των Σιληνών. Τον νεαρό Δημήτρη Κυπριανίδη που ως έφηβος Απόλλων, μ΄ αυτή την εσωτερική του λάμψη, ήταν σαν να έδωσε ζωή και σάρκα στην παρουσία του Φοίβου ανάμεσά μας. Τον ακόμη πιο νεαρό Διόνυσο Ζαγρέα, τον επτάχρονο Αντίοχο, τον γιο της Ελένης και του Ορφέα Γιαλαμά από την Αλεξανδρούπολη. Ένα εκπληκτικό παιδί που εντάχθηκε την τελευταία σχεδόν στιγμή και ανταποκρίθηκε πλήρως στο δύσκολο για την ηλικία του ρόλο του μικρού Βάκχου με ελάχιστη προετοιμασία.

Να ευχαριστήσω τέλος τα μέλη και τους φίλους του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και του ΥΣΕ Ε Β. Ελλάδος: Τον επταμελή Χορό των Ωκεανίδων (και των Νυμφών) που δούλεψαν ασταμάτητα και πιεστικά χτυπώντας εξαντλητικά τετράωρα σε καθημερινή βάση, απαρτιζόμενο από την Άννα – Μαρία (που μας ταξίδεψε σε ουράνιες σφαίρες τραγουδώντας με κατάνυξη τον Ύμνο στη Φύση). Την επίσης Κορυφαία, τη Μαρία, που κράτησε με πυγμή τα χορικά. Την Έφη που η ευσυνειδησία της και η επιμέλειά της λειτούργησαν καταλυτικά. Την Δήμητρα που τραγούδησε με χάρη και αρμονία τον Ύμνο στον Απόλλωνα. Την γλυκιά Αγάπη, πάντοτε πρόθυμη σε κάθε ανάγκη και σε κάθε απαίτηση. Τη μικρούλα Χαρά που ανταποκρίθηκε σε αντίξοες συνθήκες με επαγγελματική προσήλωση. Και τη μασκότ μας, την εντεκάχρονη Εύη που στάθηκε επάξια σαν πραγματική τραγωδός στο Χορό αλλά και με τη χάρη ενός παιδιού όπου χρειαζόταν να το πράξει.

Τον συγκλονιστικό στην αφήγηση των δρώμενων Νίκο Πρανδέκα αλλά και πανταχού παρών σε όλα, από τις δημόσιες σχέσεις μέχρι το… ξεχορτάριασμα των αγριόχορτων με την τσουγκράνα. Τον πρόεδρο του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Μανόλη Σαραλή που εκτός όλων των άλλων υποχρεώσεών του, ανέλαβε τον πολύπλοκο ρόλο του χειρισμού του cd player με τη μουσική και τα ηχητικά εφέ. Τον Αντώνη Μιχαηλίδη ως επιβλητικό Ηρακλή, ένας πραγματικός Ηρακλής όχι μόνο για το μυώδες παράστημά του αλλά και για την έκφραση μεγαλειώδους γαλήνης που εκπέμπει. Τον Στέλιο Αθανασιάδη που έριξε ξενύχτια για τη μίξη των ηχητικών εφέ και των μουσικών συνθέσεων, έκανε το σχεδιασμό των ενδυμασιών, ξεχορτάριασε κλπ, κλπ. Την Βούλα Ανθοπούλου που με απεριόριστη υπομονή έραψε τις στολές, τις χλαμύδες και κάθε ιδιόρρυθμη ενδυμασία όλων των ηθοποιών. Τον Πέτρο και τον Βαγγέλη που μαζί με τον Μάκη κέρδισαν τις εντυπώσεις ως Τιτάνες και ως Σιληνοί. Την Κική Σιδηροπούλου, τον Χρήστο Κοσμίδη, την Γεωργία Αλτιντασιώτου και τον Γιώργο Αγρόδιο που ανέλαβαν να δίνουν λύσεις στα δεκάδες μικροπροβλήματα που αναδύονταν. Τον Άρη Χαραλαμπίδη που ως Ήφαιστος αλυσόδεσε με… επαγγελματική ευσυνειδησία τον Προμηθέα στο βράχο. Τους δύο αρματωμένους δεσμοφύλακες του Προμηθέα, το Κράτος και τη Βία: Ο Ερμίων Καλέας (που βρήκε τον χρόνο να αρματωθεί και να συμμετάσχει ανάμεσα στις πάμπολλες παράλληλες και σύνθετες υποχρεώσεις του, μία εκ των οποίων ήταν και το… μαγείρεμα του Κυκεώνα) και ο Περσέας (που ήρθε εσπευσμένα την Πέμπτη το βράδυ από την Κρήτη, δούλεψε όσο 10 άνθρωποι μαζί, τράβηξε κουπί με τις ηλεκτρικές συνδέσεις των φωτιστικών, ξενύχτησε, αρματώθηκε σαν δεσμοφύλακας στο δρώμενο, ξαρματώθηκε εσπευσμένα και έτρεξε να χειριστεί τον προβολέα, έκανε κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, αεικίνητος, εφευρετικός και πάντοτε διαυγής και τη Δευτέρα το πρωί ξανάφυγε στην Κρήτη).

Αυτά ήταν με δυο λόγια τα παρασκήνια του δρώμενου των ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2005. Με άτομα που ξέρουν να δίνουν όλο τους τον εαυτό σε μια συλλογική προσπάθεια.

Γιώργος Φωτεινός
Σεπτέμβριος 2005

Σχετικά άρθρα:

 

2 Σχόλια to “Γιώργος Φωτεινός: Οι άνθρωποι πίσω από τα φώτα των Προμηθείων 2005”

 1. […] Γιώργος Φωτεινός: Οι άνθρωποι πίσω από τα φώτα των Προμ… […]

  Μου αρέσει!

 2. […] Γιώργος Φωτεινός: Οι άνθρωποι πίσω από τα φώτα των Προμ… […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: